Om slektsforskning

I flere år har jeg drevet på med litt slektsforskning. Jeg brukte i begynnelsen slektsprogrammet MyHeritage til å registrere slekt for Ragnhilds og min familie. MyHeritage er gratis for små mengder data, men når antall slektninger i treet øker over en viss grense, må man betale en årsavgift, og jo flere ekstra tilvalg man ønsket, jo dyrere ble det. Før jeg kuttet ut MyHeritage hadde jeg ett år med «full pakke» der jeg samlet inn mest mulig data. Deretter overførte jeg dataene til et program (TNG – The Next Generation) som jeg kjøpte og installerte på egen nettside her. Her ettergår jeg dataene overført fra MyHeritage (det kan ligge mange uriktig data der) samt utvider med nye funn. Per i dag har jeg cirka 2.500 personer registert i slektsprogrammet (Ragnhilds og min familie). Det gjenstår fremdeles en god del jobb for å verifisere og dokumentere det som ble overført fra MyHeritage.

Som reservekopi på egen datamaskin bruker jeg gratisprogrammet Gramps. Det kan lastes ned her.

Kilder

For meg har de viktigste digitale kildene for Norge vært:

  • Digitalarkivet
    • Her finner man blant annet folketellinger og kirkebøker. Hjelp til bruk kan man finne her. Gode veiledninger finner man også på Arkivverkets nettsider her.
  • Nasjonalbiblioteket
    • Her finner man blant annet digitaliserte utgaver av aviser, bøker, tidsskrifter og mye, mye annet. En god del av materialet krever spesiell tilgang, for eksempel at man er i et bibliotek. Imidlertid kan man søke om tilgang til pliktavlevert materiale (gis til dokumentasjons- og forskningsformål, som for eksempel slektsforskning). En hjelp til nettbiblioteket finnes her.
  • Lokalhistoriewiki
    • Dette oppslagsverket drives av Norsk lokalhistorisk institutt (NLI) ved Nasjonalbiblioteket og inneholder lokal historie som ramme. Inneholder (per januar 2023) over 68 000 artikler og over 200 000 bilder. Man kan for eksempel finne interessante ting om slektens lokalmiljø. Absolutt verdt et besøk.
  • Gravminnedatabasen
    • Denne databasen inneholder søkbare data om avdøde og også en god del bilder av gravsteder. Databasen drives av foreningen Slekt og Data og er basert på dugnadsarbeid. Man må være medlem av foreningen (anbefales!) for å få full tilgang. Veiledning til bruk finnes her.
  • Historikk for prestegjeld og sogn
    • Her finner man oversikt over når prestegjeld og sogn ble opprettet, og eventuelt hva de var innunder tidligere. Ved å klikke seg inn på det aktuelle prestegjeld eller sogn, finner man hvilke kirkebøker som finnes på nettet.

Denne siden inneholder en del om kilder for andre land.

Slektsdatabaser og -programmer

En god oversikt finner man på denne siden til Slekt og Data.

Her er noen av de nettbaserte slektsdatabasene som finnes:

MyHeritage er en slektsforskningsplattform (og et israelsk selskap). Har mer enn 50 millioner brukere og ved å opprette slektstre her, kan man få «treff» fra andre slektstrær. Har gratis prøveperiode, men er ganske dyrt (årsabonnement) hvis man skal bruke alle hjelpefunksjoner. Får stadig «mas» om å oppgradere hvis man ikke er på «full pakke».

FamilySearch er en plattform som drives av Jesu Kristi Kirke av Siste Dagers Hellige (mormonerne). Den er helt gratis å bruke.

Geni har gratis grunnmedlemskap, som du faktisk kommer ganske langt med. Er et gigantisk samarbeidsprosjekt, hvor du kan koble deg på «verdenstreet» og søke blant millioner av forfedre. Mange norske brukere. Du må betale for årsmedlemskap. Enkel å bruke. Samarbeider med MyHeritage.

Ancestry er et svært stort nettsted (man blir «henvist» til svensk side – lenken her er til den siden). Mye koster penger, men de har 14 dagers prøveperiode (som må manuelt kanselleres før den går ut). Mye ekstra dokumentasjon tilgjengelig, spesielt for USA. Flere typer medlemskap, med månedlig avgift. Sies å være enkel å bruke. Får 25% rabatt hvis man er medlem av Slekt og Data.

WikiTree er et gratis, dugnadsbasert samarbeidsprosjekt. Det er kun ett tre, der alle legger inn sine data.

Her følger en PDF-versjon av en presentasjon som ble holdt i Tankesmia i Drøbak 8. februar 2022.